Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

29. joulukuuta 2011

Vuoden viimeiset lyhyet uutispalat




Obecní dům ja etuoven pylväspatsas, joulukuu 2011


Yli 200 000 tšekkiä viettää joulua ja uutta-vuotta tänä vuonna vuoristokohteissa kotimaassa ja ulkomailla. Matkatoimistot ovat kertoneet raportissaan, että vaikka onkin tähän aikaan vuodesta ollut leuto sää, ja täten myös huonot hiihto-olosuhteet, ovat Tšekin vuoristokohteiden matkailupaikat olleet täynnä tänä loppuvuoden lomakautena. Saksan ja Venäjän turistit muodostavat 30 % maan kaikista lomailijoista.

Poliisi valmistautuu riehakkaaseen uuden vuoden juhliin Tšekin pääkaupungissa. Vaikka virkamiehet ovat yleensä suvaitsevaisempia juhlijoita kohtaan vuoden viimeisenä päivänä, tänä vuonna poliiseilla onkin tiukempi linja varsinkin alkoholimyynnissä- ja ilotulitteiden myynnissä alaikäisille.

Prahassa on kerätty adressia, jotta toinen siellä sijaitsevista lentokentistä nimettäisiin edesmenneen ex-presidentti Václav Havelin mukaan. Adressiin on tähän mennessä allekirjoittanut yli 60 000 henkilöä nimensä, mukaan lukien Havelin leski Dagmar ja Havelin veli Ivan.

Ja lopuksi vielä pala infoa euron tulosta:  Tšekki ei ole kokonaan luopunut ajatuksesta euroon siirtymisessä, mutta varovaisuutta sen suhteen suositellaan, kertovat maan johtavat taloustieteilijijät.  Eurosta voidaan hyötyä maassa vain sillä ehdolla, että euroalueen läpi ajettava perustavanlaatuinen verouudistus ja budjettikuri osoittautuvat onnistuneeksi. Vaikka asiantuntijat ovat erimielisiä tämän hetkisistä näkymistä euroalueella, vallitsee yleinen yksimielisyys kuitenkin siitä, että siihen asti kunnes Euroopan rahatilanne paranee, on parempi, että Tšekki pitää omaa valuuttaa. Tšekin hallitus ei ole asettanut tavoitteeksi euron käyttöönottamista ainakaan pariin seuraavaan vuoteen.


Ja uuden vuoden juhlijoille: sää näyttäisi olevan Prahassa vuoden vaihtuessa selkeä ja hiukan plussan puolella. Hyvä ulkoilusää siis rakettien katselemista varten. Sunnuntaipäivän aikana saattaa hiukan sitten sataa tihuttaa.


Uutisinfot: Prague Radio, Prague Post 
SHARE:

28. joulukuuta 2011

New Years Eve in Prague


Näyteikkuna Prahassa joulukuussa 2011


Te, jotka olette Prahassa uuden vuoden yli lomalla, ohessa pari nettisaittia, joista voitte katsoa vinkkejä tapahtumista kuten ravintoloista ja muista. En lähde tapahtumia erittelemään, koska niitä on paljon ja tässä vain parin infon verran löytöjä. 

Ehkäpä kuitenkin on tärkeintä tuona vuoden vaihtumisen hetkenä on  juuri se Praha ja se oma hyvä kaveri matkassa mukana ; )





Muuta liittyen jouluun ja uuteen vuoteen: http://www.expats.cz/christmas-in-prague/

Yleisesti tapahtumista voit tsekkailla täältä: http://www.pragueeventscalendar.com/en/
SHARE:

Kahvilla melkein Pariisissa ... mutta kuitenkin Prahassa



Café Paris, joulukuu 2011


Hotel Parisin aulassa on myös ravintola ja kahvila. Kävimme viime Prahan reissullamme kahvittelemassa kyseisessä kahvilassa pari kertaa. Aikaisempina Prahan käynteinämme olemme vain kävelleet kyseisen hotellin ohi ja ihailleet rakennusta. Nyt uskalsimme viimein poiketa sisään. 

Tätä paikkaa voi suositella niille, jotka haluavat hetkeksi pistäytyä 1920-luvun tunnelmaan, erittäin hyvään palveluun ja herkkujen pariin.


Kahvi Café Parisin tapaan, mmm ....

Hotellin ravintola on nimeltään Sarah Bernhardt,  ja se on kaunista arkkitehtuuria. Se on nimetty Sarah Bernhardtin mukaan joka oli oman aikansa kuuluisa näyttelijä ja laulaja. Kyseisestä henkilöstä on Alfons Mucha tehnyt maailmankuulut kuvat.  


Kahvilan interiööriä




Ravintolan sisustus on klassinen ja myötäilee Art nouveau -tyyliä. Sarah Bernhardt gourmetravintola tarjoaa Ranskan ja Tsekin keittiöiden herkkuja.


Kuva kahvilasta täältä



Sen sijaan kahvila "Café de Paris" on myös kaunis sisustukseltaan ja myötäilee tuota herkullista Art nouveau-tyyliä. Hetkeksi kahvilan mukavilla tuoleilla voit siirtyä 1920-luvun aikaan ja Pariisiin; jos vain haluat. Kahvilan menu tarjoaa muutamia hyviä herkkuja, joita kannattaa kokeilla.

Yllä olevassa toisessa kuvassa esiintyvä kahvilan oma nimikkokahvi vei kyllä kielen mennessään. Kahvi koostuu kahdesta espressosta, jonka päällä oli niin vahvaa kermavaahtoa, jota ei voi sanoin kuvailla. Vaahto oli hyvin raskasta, tuhtia ja erittäin hyvää. Aivan kuin olisi syönyt Mascarponen ja kermavaahdon risteytystä tai jotain kotitekoista kermajäätelöä; aivan ihanaa.


Miehellä espresso, konjakki ja sikari; lomaherkuttelua !



Hotellin omat kotisivut täältä, sieltä löytyy myös kahvila ja ravintola: http://www.hotel-paris.cz/

Ja mikä ettei estä varaamasta kyseisestä hotellista myös huonetta Prahan matkaa varten, joko hotellin omilta kotisivuilta tai vaikkapa Hotels.com:in kautta.

Hotel Paříz

U Obecního domu 1, Praha 1 (aivan Tasavallan aukion läheisyydessä), karttalinkki tässä.


 
SHARE:

27. joulukuuta 2011

"Hrrrr ......" - Kävisikö joulu-uinti Vltava-joella ?





Yhteensä 223 uimaria, joista 63 oli naisia, otti osaa Alfred Nikodem Memorial -uintitapahtumaan, joka järjestetään vuosittain jouluisin Vltava-joessa Prahassa. Tämän vuotinen uintitapahtuma oli jo 65 ja uimarien määrä on tähän astinen ennätys.

Uintitapahtuma järjestetiin 25.12. Idea sai alkunsa vuonna 1923 ja järjestetään joka vuosi lähellä Kansallisteatteria. Edellinen uimarien yhteenlasketun määrän ennätys, 214 uimaria, saavutettiin vuonna 1976.
 
750 metrin uintikilpailun voitti Eliska Novotná, ja toiseksi tuli Petr Tomasek.
 
Vltava-joen vesi oli + 5,6 C, mikä oli odotettua enemmän järjestäjien mielestä.



 
Koko tapahtuma on nimetty Alfred Nikodemin (1864-1949) mukaan, joka järjesti ensimmäisen joulu-uinnin Vltava-joella vuonna 1923.
 
Suurin pakkanen Prahan jokiuinnin aikana on  kohdattu vuonna 1946, kun ulkolämpötila laski - 25 asteeseen. Vltava oli jäässä. Järjestäjät yrittivät murtaa jäätä, mutta  vesi jäätyi välittömästi uudelleen ja joessa oli mahdotonta uida.

81-vuotias nainen oli tämän vuoden kisan vanhin, kun taas nuorin oli 10-vuotias.

Uimareita ja yleisöä viihdyttivät mm. viuluvirtuoosiksikin kutsuttu Alexander Shonert, joka esitti muun muassa Smetanan sävellyksiä. Myös Shonert itse otti osaa uintikilpailuun.


Uutisinfo: Prague Monitor 
 
SHARE:

26. joulukuuta 2011

Embassy of Finland, Praha




Tomášská-katua joulukuussa 2011


Käykäähän kurkkaamassa Prahassa sijaitsevan Suomen suurlähetystön sivuja. Ovat uusiutuneet sitten viime oman käyntini ja näyttävät infoavan kaikkea mukavaa. 

Hienoa !


Aikaisemman juttuni suurlähetystöön liittyen löydät tästä linkistä.



SHARE:

21. joulukuuta 2011

Restaurace U krále Brabantského



Keskiaikainen ravintola vie sinut labyrinttien ja pääkallojen suojiin. Täällä jonglöörien, musikanttien ja keskiaikaisten pitojen keskellä olet hetken aivan muissa maailmoissa; kokeile edes kerran !



Ravintolan edusta joulukuussa 2011


Me astuimme tähän paikkaan vähän vahingossa sisään iltakävelyllä joulukuussa 2011. Paikka on kyllä erittäin tunnelmallinen ja hyvinkin keskiaikainen. Väkeä oli joka pöydässä ja puheensorina täytti hämyisen ravintolan. Me joimme vain oluen ja kuuman viinin, ja jatkoimme matkaamme eteenpäin. Mutta ehkä ensi kerralla sitten ruokaillaan !

U krále Brabantského eli Kuningas Brabantin taverna, avattiin majataloksi ja olutpubiksi vuonna 1375 ja vuosisatoja se palveli asiakkainaan niin kuninkaita kuin huijareitakin. Majatalossa ovat oluttuoppejaan kaataneet kurkkuihinsa niin mystiikan taitajat kuin alkemistitkin. Asiakkaina ovat olleet mm. teloittaja Mydlář, säveltäjämestari Mozart sekä Jaroslav  Hašek. Kännit ovat kautta aikain kelvanneet niin ylemmille kuin alemmille sosiaaliluokille. Täällä heitä oli mahdollista kohdata ja kaikki olivat oluttuoppinsa varressa saman arvoisia. 


Pääkallot somistavat ravintolan kattoa - kuva täältä

Legenda kertoo, että majatalossa oleva maanalainen salakäytävä vei Prahan linnaan ja sitä käytti varsinkin kuningas Václav IV käydessään oluttuopillisella majatalossa.  

1800- ja 1900-luvun vaihteessa paikan nimi muuttui hetkellisesti majatalon omistajansa mukaisesti "Krügler":iksi. Mies oli tunnettu esiintyjä: hän vihelsi siten ettei kukaan koskaan ollut kuullutkaan ja rummutti samalla pöytään tahtia lusikalla.


Ravintolan kyltti illan hämyssä joulukuussa 2011



Ravintolan omat kotisivut löydät tästä linkistä:  http://www.krcmabrabant.cz/index_en.php



Restaurace U krále Brabantského

Thunovská 15, Malá Strana, Praha 1 (karttalinkki tässä)



SHARE:

20. joulukuuta 2011

Novinky kalhotky - Uutispalat

Lyhyesti uutisia Havelin poismenon johdosta seuraavassa:


Kuva vanhoista sanomalehti-ilmoituksista, Praha joulukuu 2011

Tšekki järjestää kolmen päivän kansallisen suruajan ex-presidentti Václav Havelin poismenon johdosta.  Pääministeri Petr Necas kertoi lehdistötilaisuudessa hallituksen ylimääräisen kokouksen jälkeen maanantaina,   että tällä maanlaajuisella suruajalla kunnioitetaan Havelia maan ensimmäisestä presidenttiydestä kommunismin jälkeen, mutta myös symbolina hänen työstään kaiken kattavalle muutokselle yhteiskunnassa. Tämän suruajan aikana liput julkisissa rakennuksissa tulee laskea puolitankoon, ja minuutin hiljaisuus järjestetään klo 12 perjantaina presidentti Havelin muistolle. Kaikki kasinot ja vedonlyöntipaikat on suljettu, ja on mahdollista myös, että urheilutapahtumia voidaan peruuttaa. Lisäksi yleisesti kaikkien tapahtumajärjestäjien on pyydetty harkitsemaan ja arvioimaan tapahtumiensa sisältöjä huolellisesti, jotta yleinen suruaika saisi sen kunnian, joka sille kuuluu.

Sadat ihmiset ovat jättäneet viimeiset jäähyväiset ​​Václav Havelille, kumartaen hiljaisuudessa hänen suljetun arkkunsa luona Pyhän Annan kirkossa, Prahassa.  Presidentti Havelin leski, Dagmar Havlová, on sijoittanut mustalla nauhalla sidotun ruusukimpun arkulle. Kävijät tuovat satunnaisesti myös omia kukkiaan arkun juurelle. 

Václav Havel haudataan valtiollisin menoin perjantaina 23. joulukuuta Prahan Pyhän Vituksen katedraalissa. Seremonia alkaa keskipäivällä. Hautajaisiin on tulossa useista eri maista johtavia poliitikkoja ja varmasti myös muuta kulttuuriväkeä Havelin lähiomaisten ja maan oman johdon lisäksi. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja hänen miehensä, ex-presidentti Bill Clinton, ovat jo vahvistaneet tulonsa. Tulossa ovat myös Puolan entinen presidentti Lech Walesa, joka toimi johtajana Solidaarisuus-liikkeessä vuonna 1980. Euroopasta mm. Itävallan, Saksan ja Puolan presidentit, sekä Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat kutsuvieraiden joukossa.


Uutiset: Prague Radio

 
SHARE:

18. joulukuuta 2011

Václav Havel on poissa



Tšekin entinen presidentti, kirjailija ja runoilija Václav Havel on nukkunut pois tänään sunnuntai-aamuna, 75-vuotiaana.

Havel oli saanut hoitoa hengitystieinfektioonsa maaliskuusta lähtien. Viimeiset viikkonsa hän vietti kodissaan, eikä paljonkaan poistunut muualle kuin tapaamaan Prahassa viime viikolla käynyttä Dalai Lamaa.

Havel sai ensimäisen kosketuksensa julkisuuteen  1960-luvulla, jolloin hän astui yleisön tietoisuuteen näytelmäkirjailijana, mutta myös toisinajattelijana, jonka johdosta hän istui vankilassa useita kertoja.
 
Havel oli kommunismin aikaan tunnettu toisinajattelija ja laati muun muassa Charta 77 -julistuksen, joka kiinnitti kansainvälisen huomion Tshekkoslovakian ihmisoikeusloukkauksiin. Kommunistihallinnon romahdettua Havel valittiin Tshekkoslovakian presidentiksi 29.12.1989.


Kun maa jakaantui vuonna 1993 rauhanomaisesti Tšekkiin ja Slovakiaan, hänestä tuli Tšekin ensimmäinen presidentti. Václav Havel hoiti tehtävää vuoteen 2003 asti.

Havel toimi aktiivisesti humanitaarisen perustajajäsenenä Forum 2000-liikkeessä ja puheenjohtajana kansainvälisessä ihmisoikeusneuvostossa (Human Rights Foundation). Viime vuosina hän oli palasi jälleen kirjoittamisen pariin, ja julkaisi  uuden näytelmän, Odchazeni (Leaving), vuonna 2007. Tästä tehtiin myöhemmin myös elokuva.
 
Havelin kansainvälinen merkitys poliitikkona, toisinajattelijana, humanitaarisena henkilönä ja näytelmäkirjailijana on kiistaton. Hän on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa Gandhin rauhanpalkinnon, Amnesty Internationalin myöntämän palkinnon nimeltä Conscience Award, Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin eli presidentin vapaudenmitalin, ja paljon muuta. Hän oli usein nimetty ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, mutta tuota palkintoa hän ei koskaan saanut.
 
Havelin terveys alkoi reistailla pahoin jo 1990-luvun puolivälissä, kun osa hänen keuhkoistaan jouduttiin poistamaan syövän vuoksi.

Havel tunnusti muistelmissaan, että hänen kohtalonsa oli poikkeuksellinen.
– "Luulenpa että se, että niinkin rauhallisen miehen kuin minun polkuni on ollut näin seikkailuntäyteinen, kertoo siitä, että elämä on hämmästyttävä ihme", hän kirjoitti.

Havelin poismeno on saanut mm. Euroopassa huomiota.  Tšekin pääministeri Petr Necas totesi tänään:
– "Hän oli valtiomme symboli ja kasvot, ja hän oli yksi viime vuosisadan tärkeimpiä poliittisia hahmoja. Hänen poismenonsa on valtava menetys, sillä hänellä oli yhä paljon sanottavaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti".

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle otti osaa surunvalitteluihin seuraavasti:
– "Havel oli Euroopan jälleenyhdistymisen tienraivaaja. Hän oli Tshekin vallankumouksen sielu. Ilman häntä ja hänen rohkaisevia sanojaan Keski- ja Itä-Euroopan poliittista heräämistä ei olisi voinut kuvitellakaan".

Ja myös Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt totesi:
– "Václav Havel oli yksi nykyisen Euroopan tärkeimmistä, vahvimmista ja rohkeimmista äänistä. Hän oli aikamme suurimpia eurooppalaisia".

Havel ja Samettivallankumouksen joukot, kuva Kommunismin museosta 2011.

Václav Havel syntyi lokakuussa 1936 vauraaseen sivistyneistösukuun, joka menetti omaisuutensa ja asemansa 1948, kun Neuvostoliiton tuella valtaan nousseet kommunistit alkoivat hallita.

Luokkavihollisen lapsena Havel ei saanut opiskella, mutta ystävät järjestivät hänelle töitä 16-vuotiaana. Hän opiskeli iltaisin ja päätyi teatteriin ensin apumieheksi.

Elokuussa 1968 Neuvostoliiton ja muiden Varsovan liiton maiden panssarivaunut murskasivat Prahan kevään, eli yrityksen löyhentää kommunistipuolueen otetta. Tšekkoslovakian opposition ydinjoukko jatkoi kokoontumisiaan salaa.

Havelin teatteritoiminta kiellettiin, mutta hänen kirjoituksiaan julkaistiin länsimaissa. Kommunistidiktatuuri oli Havelille "Absurdistan".

Tammikuussa 1977 Havel oli mukana laatimassa Peruskirja 77 -nimellä tunnettua ihmisoikeuksien ja sananvapauden vetoomusta, joka julkaistiin Saksassa ja kiersi Tšekkoslovakiassa salaa kädestä käteen.

Muiden toisinajattelijoiden tavoin Havelkin pidätettiin lukuisia kertoja. Hän oli vankilassa yli neljä vuotta ja vapautui vasta kansainvälisen painostuksen jälkeen 1983.

Kehnot vankilaolot ja ankara tupakointi heikensivät sitten vuosien mittaan hänen terveyttään. Hän oli monin tavoin sairas ja poti muun muassa keuhkosyöpää.

Kun Neuvostoliiton ja kommunistien ote alkoi lipsua Itä-Euroopassa, elokuussa 1988 opiskelijat jo huusivat Havelin nimeä Prahan kevään muistomarssilla. Samettivallankumoukseksi kutsuttu rauhanomainen muutos oli alkanut.
 
Kommunistihallinto pidätti Havelin tammikuussa 1989, mutta joutui painostettuna vapauttamaan hänet keväällä.

Marraskuussa Berliinin muuri murtui, mutta Prahassa poliisi pieksi vielä mielenosoittajia. Reaktiona syntyi kansanliike, jonka konttori oli prahalaisessa teatterissa.

Kun sadattuhannet kokoontuivat Prahan keskustan aukiolla, voitto oli jo saavutettu. Parvekkeella ihmisiä tervehti Havelin rinnalla Alexander Dubcek, epäonnistuneen Prahan kevään johtaja.

28. marraskuuta maan korkein kommunistijohto erosi. Vasta vuosien mittaan selvisi, että vähemmän näkynyt etuoikeutettujen luokka, nomenklatura, kyllä säilytti asemiaan yhteiskunnassa ja taloudessa.

Havel valittiin vuoden 1989 lopulla Tšekkoslovakian presidentiksi . Siinä tehtävässä hän oli kesään 1992, kunnes valtio jakautui. Samettiavioerossa Tšekkoslovakiasta tuli kaksi valtiota, Slovakian ja Tšekin tasavallat. Helmikuussa 1993 Havel valittiin Ťekin presidentiksi, ja hän hoiti tehtävää vielä kymmenen vuoden ajan.
 
Samettipuvuista pitänyt kulttuuripersoona johti maata kun Tšekistä tuli puolustusliitto Naton jäsen 1999 ja kun maa liittyi Euroopan unioniin toukokuussa 2004.

Velvollisuuksista vapauduttuaan Havel palasi taiteelliseen työhön. Ensimmäisen vaimonsa kuoltua hän löysi nuoren kauniin vaimon Dagmar Veskrnovan, jota media on riepotellut ja jota Havel puolusti jopa oikeudessa asti.

Yhdessä viimeisistä haastatteluistaan marraskuussa Havel valitti, että politiikka-sana Tšekissä on alkanut merkitä jotain epäilyttävää ja kielteistä. Havel toivoi myös, että teollisuus ja talous eivät johtaisi politiikkaa – vaan päinvastoin. Itse hän sanoi suostuneensa johtoon velvollisuudentunnosta:
- "Olen aina ollut poliittisesti aktiivinen kansalaisena, mutta en koskaan halunnut ammattipoliitikoksi. Monien epäilyjen jälkeen ymmärsin, että ellen olisi hyväksynyt presidentin tehtävä, olisin pettänyt ihmisten luottamuksen minua kohtaan", Havel selitti 75-vuotishaastattelussa espanjalaiselle El Paísille marraskuussa.

Nyt tuo Suuri Mies on poissa.


Tekstit: hs.fi, sk24.fi, Prague Monitor

SHARE:

17. joulukuuta 2011

Terveiset Prahasta !

Vanhankaupungin aukio, joulukuu 2011


Joulunalusmatka Prahaan on takana. 

Kaupunki oli lumeton, mutta ilmat olivat kertakaikkisen suotuisat; aurinkokin pilkahteli välillä taivaalta pilven takaa. 

Ruoka oli taas hyvää, olutta ja kuumaa viiniä unohtamatta. Kirjoitan myöhemmin parista hyvästä ravintolasta, joissa kävimme syömässä, sekä muusta uudesta koetusta asiasta.

Askelmittariin kertyi päivittäin 10 - 12 kilometrin matkoja, silti kuljettiin myös metrolla ja raitiovaunuilla.

Hyvä reissu; seuraavaa sitten taas odotellessa .... ehkä ensi kesänä.

SHARE:

14. joulukuuta 2011

Pražské Rokoko -näyttely valottaa sosiaalista- ja kulttuurielämää 1700-luvun Prahassa




Prahan kulttuurielämästä ja muusta rokokoo-aikakaudesta kertova näyttely on herkullinen kaikille tästä aikakaudesta pitäville. Suuntaa siis kulkusi paikkaaan nimeltä Gallasův Palac. Näyttely on avoinna 22. tammikuuta asti.


Rokokoon pukumuotia - kuva täältä


Prahan rokokoo: Sosiaalinen- ja kulttuurielämä Prahassa 1740 - 1791 - näyttelystä vastaavat Prahan kaupungin arkisto ja Prahan kaupungin museo. Paikkana Gallasův Palac sopii teemaan, sillä palatsi on barokkia. Näyttelyssä on esillä noin 600 esinettä.

Rokokoon aikakauteen kuuluivat muun muassa sisustuksessa käytetyt muotokuvamaalaukset seinillä ja pienet esillä olevat posliiniveistokset. Rokokoo ulottui myös musiikkiin ja muuhunkin kulttuurielämään. 

Praha kaupunkina koki tosin kovia tuona aikana, ja siihen mahtuivat esimerkiksi suuret tulvat, kaksi pahaa epidemiaa, sekä kaupunkia vaurioittanut tulipalo. Vuonna 1754 kaupungissa kirjattiin asuvaksi 59 000 asukasta. 1700-luvun lopulla kaupungin asuinalueet Staré Mesto, Malá Strana, Nové Mesto ja Hradčany yhdistettiin yhdeksi alueeksi. Tämä antoi mahdollisuuden hallita ja kehittää kaupunkia virkamiesten ja muiden toimesta paremmin.


Palatsi, jossa näyttely on - kuva täältä

Gallasův Palac
 
Husova 20, Praha 1, Vanhakaupunki (karttalinkki tässä)

Pääsymaksu: 70 korunaa aikuisilta / 30 korunaa eläkeläiset ja opiskelijat

Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10 - 18.
SHARE:

13. joulukuuta 2011

Kuinka Stalinin patsas räjäytettiin



Oheinen YouTube-video näyttää, kuinka suuri ja mahtava oli tuo Prahassa sijainnut Stalinin patsas. Paikallahan nykyään sijaitsee Metronominen kello.  

Asiasta lisää voit lukea tästä vanhasta kirjoituksestani.

Filmi on kuvattu 1960-luvulla. Itse en osannutkaan arvata, kuinka suuri tuo paikalla sijainnut patsas itseasiassa oli. Ymmärryksen sain vasta tämän videon myötä. Tässäpä sitä siis teillekin katsottavaksi.


SHARE:

9. joulukuuta 2011

Ilkeä myllärin tyttären haamu




Joulun alla Prahassa, 2010


Olipa kerran hyvin kaunis tyttö, joka oli Malá Stranassa asuvan myllärin tytär. Tuolla tyttärellä oli kaikki ihan hyvin ja elämä myös, mutta tytär ei silti ollut tyytyväinen. Hän nimittäin halusi päästä osalliseksi varakkaampien piireihin ja ylempään sosiaaliluokkaan, mutta myllärin tyttärenä se oli kovin vaikeaa. 

Avioliittoikään tultaessa tytär ymmärsi, että hän ei parempaa sosiaaliluokan asemaa tulisi saavuttamaan kuin mahdollisen avioliiton kautta. Ja kuka nyt köyhän myllärin tyttären haluaisi.  

Isä oli osittain surullinen tyttärensä puolesta, joka halusi enemmän, kuin hän köyhänä myllärinä pystyi antamaan. Siksi hän eräänä päivänä keksi, että yrittäisi saada tyttärelleen kutsun tanssiaisiin, jotka pidettäisiin Lichtenštejnin palatsissa (Lichtenštejnského palác). Siellä tytär voisi edes kerran kokea tuota haluamaansa ihanuutta ja kenties tavatakin jonkun mukavan yläluokkaan kuuluvan pojan.

Mylläri käytti kaikki keinot hyväkseen, mutta kutsua tanssiaisiin hän ei saanut hankituksi. Mies tiesi vielä yhden keinon kutsun hankkimiseksi, ja se oli ottaa yhteys paholaiseen. Mylläri ymmärsi, että palveluksesta hän joutusi karvaasti maksamaan. 

Paholaisen maksu palveluksesta oli isän henki ja mylläri teki lopulta kaupat. Paholainen piti lupauksensa, hankki tyttärelle tämän isän verellä maksetun kutsun, ja niin eräänä iltana tytär seisoikin juhlapuvussaan palatsin tanssiaissalissa. 

Kaikki ei kuitenkaan mennyt hyvin, sillä tanssaisissa olevat miehet kieltäytyivät tanssimasta myllärin tyttären kanssa. Lopulta tilanne kärjistyi siihen, että muu juhlaväki hääti tyttären vihaisten sanojen ja huutojen kera ulos palatsin ovista. Köyhän ei tullut osallistua porvariston ja aateliston tanssiaisiin. Myllärin tytär juoksi häpeän puna poskillaan suoraan kotiinsa, eikä näyttäytynyt kadulla vähään aikaan. 

Tuo ilta johti siihen, että myllärin tytär ei koskaan saanut itselleen parempaa elämää. Hän ei koskaan unohtanut isänsä verellä ja hengellä maksettua tanssiaiskutsua. Häpeä kulki hänen rinnallaan loppuelämänsä ajan, kaduilla ihmiset huutelivat hänelle törkeyksiä ja hänen elämänsä oli kovaa, köyhää, sekä kurjaa. Kukaan ei halunnut olla tekemisissä hänen kanssaan, sillä hänen käytöstään pidettiin erityisen röyhkeänä. Ihmisten mielestä myllärin tytär oli halunnut liikaa, vaikka tiesi oman asemansa ja paikkansa yhteiskunnassa. Lisäksi maksu siitä kokemuksesta oli ollut muiden kansalaisten mielestä liian kova; tytär menetti isänsä.

Vuosia myöhemmin myllärin tytär kuoli surkeissa oloissa. Hänen levoton sielunsa jäi maan päälle kulkemaan, eikä saanut rauhaa.


Lichtenštejnin palatsi sijaitsee Vltava-joen rannalla - kuva täällä


Malá Stranassa ja Lichtenštejnin palatsin läheisyydessä voit jonakin yönä tuon myllärin tyttären haamun tavata. Ja tämä haamu ei olekaan kiltti vaan pahasisuinen varsinkin, jos itse satut olemaan nuori ja kaunis nainen. Myllärin tyttären haamun on kerrottu raapineen ja potkineen kauniita nuoria naisia, sekä raivoavan näille muutenkin. Lisäksi haamulle on jäänyt hampaankoloon kaivelemaan se, että nuoret miehet eivät hakeneet häntä tanssimaan silloin palatsin tanssiaisissa. Tästä johtuen myllärin tyttären haamun on tiedetty jahtaavan kädet ojossa kadulla kulkevia nuoria komeita miehiä ja pyytävän heitä tanssimaan kanssaan. 

Ole siis varovainen tämän haamun kanssa ja näillä kulmin:


Lichtenštejnin palatsi (Lichtenštejnského palác)

U Sovových mlýnů 4, Malá Strana, Praha 1, karttalinkki tässä.


Info: Prague Stay 
SHARE:

Česká loutka - näyttely 28.1. asti




Česká loutka - tradice součastnost eli Tsekkiläisten marionettinukkien näyttely, on avoinna 28. tammikuuta 2012 asti, paikkana Galerie Smečky. Näytteillä on vaikka minkälaisia nukkeja, hyvin vanhoja ja myös uudempia. 

Yhteisesti voisi sanoa, että hienoja ovat. Kauniita käsityön taidonnäytteitä kaikki.
 




Kyltti erään mariontettiteatterin yltä, syyskuu 2011



Böömiin nukketeatterit saapuivat jo kauan sitten. Teatteriesitykset kiersivät tuolloin ympäri Eurooppaa. Nukketeatterit olivat useammin suunnattu alemmille yhteiskuntaluokille ja tarkoitus oli, että teatteria esitettiin Tšekin kielellä. Taidemuoto liittyy läheisesti ns. kansallisen heräämisen liikkeeseen. 

Nukeilla esitettiin satuja, mutta myös oopperaa. Oopperat tosin esitettiin yleensä italiaksi, ranskaksi tai saksaksi varsinkin 1800-luvulla. Nukeilla esitettävien satujen avulla maan kansallisperinnettä vietiin samalla eteenpäin ja näin se on osaksi tallentunut myös tälle sukupolvelle; ja tuleville. Paholaiset, kuningattaret ja kuninkaat, sekä ritarit esiintyvät edelleen nykyisissäkin tarinoissa.

Kansallismuseo alkoi säilyttämään Tšekin nukkeperinnettä ja nukkeja 1920-luvulla, ja jatkaa sitä edelleen. Museo kerää, luetteloi ja luokittelee näitä hienoja kulttuurisia esineitä.  

Suosittelen itse lämpimästi edes kerran käydä Prahan reissulla katsomassa jotakin marionettiteatteriesitystä. Mozartin Don Giovannista voi helposti lähteä etenemään, tarinan juonen  voi käydä vaikka netistä lukemassa etukäteen, jos se ei ole tuttu. Lisäksi kyseistä kappaletta saatetaan esittää hyvinkin humoristisesti, joten esityksen sovitus riippuu aina sen ohjaajasta. (Infoa marioneteista lisää tässä vanhassa jutussani.)

Nukkenäyttely siis Galerie Smečkyssä, käy vilkaisemassa, pääsymaksu on vaivaiset 10 korunaa ja paikka on hyvin lähellä Wencelauksen aukiota; miltei kulman takana.
  






Galerie Smečky

Ve Smečkách 24, Praha 1 (karttalinkki tässä)

Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11 - 18:30


Pääsymaksu 10
, opiskelijat, lapset ja eläkeläiset  ilmaiseksi



SHARE:

6. joulukuuta 2011

Pomník obětem komunismu - Kommunismin uhrien muistomerkki

Muistomerkki syyskuussa 2011

Ajatukset hetkeksi pysähdyttävä muistomerkki sijaitsee Újezd ​​kadulla, Petřínin puiston kupeessa. Kyse on sarja patsaista, jotka kuvaavat kommunismin ajan uhreja vuosien 1948 - 1989 välillä.

Se paljastettiin 22. toukokuuta 2002, kaksitoista vuotta kommunismin kaatumisen jälkeen. Patsaat ovat sijoitettuna samalle paikalle, jossa Jan Palach esitti protestinsa. Muistomerkin on  tehnyt tšekkiläinen kuvanveistäjä Olbram Zoubek, sekä suunnittelussa ovat mukana olleet arkkitehdit Jan Kerel ja Zdeněk Holzel. 

 
Rinteen juurella siis kuusi pronssista ihmiskuvaa on sijoitettuna portaille. Alunperin niitä on ollut seitsemän, mutta yksi on tuhoutunut pommi-iskussa vuonna 2003.  

Patsaat näyttävät äkkiä katsottuna ihan hyviltä, mutta lähempi tarkastelu antaakin enemmän: alin patsaista on kyllä kokonainen ihminen, mutta portaita ylöspäin noustessa patsaat menettävät raajojaan ja lopulta ruumiinsa, joka on kuin murrettu auki aivan viimeisellä patsaalla. Muistomerkin on tarkoitus symboloida miten poliittiset vangit kokivat kommunismin.


Patsaat, syyskuu 2011


Pronssinen laatta patsaiden luona


 
Myös pronssinen kirjoituskaistale, joka kulkee muistomerkkin luona, osoittaa arvioidut uhrien määrät, jotka ovat seuraavat: 
 
  • 205 486 ihmistä pidätettiin
  • 170 938 joutui maanpakoon
  • 4500 kuoli vankilassa
  • 327 ammuttiin heidän yrittäessään paeta
  • 248 teloitettiin  






Lisäksi patsaiden viereen on sijoitettuna pronssinen taulu (kuva yllä), jossa lukee:
"Kommunismin uhrien muistomerkki on omistettu kaikille uhreille, ei vain niille, jotka vangittiin tai teloitettiin. Muistomerkki on omistettu myös niille ihmisille, joiden oma elämä tuhoutui totalitaarisen hirmuvallan aikana."

Újezd-kadulla menevät raitiovaunut nro 6, 9, 12, 20, 22 ja 23 (sekä yön raitiovaunut 57, 58, 59), jää pois pysäkillä "Újezd" (karttalinkki tässä).



Info: Wikipedia 
SHARE:

5. joulukuuta 2011

Pyhän Nikolauksen päivä

Wenceslauksen aukio viime joulun aikaan, vuonna 2010


Tänään vietetään Pyhän Nikolauksen päivää Prahassa ja Tsekeissä yleensäkin. 


Ainakin Vanhankaupungin aukiolla voit illalla tämän hahmon nähdä, mutta kaveri saattaa liikkua muuallakin, ole siis varuillasi : )


SHARE:

2. joulukuuta 2011

Hauskaa tšekkiläistä elokuvailtaa !



Erään elokuvan traileri




YouTube on loistava paikka katsoa tšekkiläisiä elokuvia. Niihin saa useampiin myös englanninkielisen tekstityksen. Toimi siis näin:

Hae www.youtube.com -sivusto ja kirjoita hakukenttään: czfilm.eu

Saat kymmeniä tšekkiläisiä elokuvia näytölle ja siitä sitten vaan valitsemaan. 

Englannin kielinen tekstitys löytyy videon alapalkista, oikealta puolelta. Se on pieni punainen CC-merkki. Klikkaa sitä ja tekstitys on valmis. Jos tuota pientä CC-merkkiä ei löydy, elokuvaan ei siis ole saatavilla tekstitystä.

Lisäksi videon alapalkin vasemmassa laidassa näkyy elokuvan kesto, esimerkiksi 1:32:09, eli elokuva kestää rapiat puolitoista tuntia.


Mukavaa elokuvailtaa tšekkiläisten filmien parissa !

SHARE:

1. joulukuuta 2011

Prahan raitiovaunulinjojen rakentamista 1927-30





Näin sitä rakennettiin Prahan raitiovaunuverkkoa vuosina 1927 - 1930.

Ihana katsoa wanhaa Prahaa, miten kadut ja miljööt ovat muuttuneet vuosien aikana.


SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig