Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

1. syyskuuta 2018

Valkeavuoren taistelu - Näe & koe autenttisesti syyskuussa


Valkeavuoren taistelu, kuva täältä
Prahassa raitiovaunulla 22 ja 25 pääset tutustumaan Valkeavuoren puistoalueeseen eli Bílá horaan. Tällä kyseisellä nurmialueella käytiin 8. marraskuuta 1620 Valkeavuoren taisteluksi nimensä saanut yhteenotto, jossa katoliset ja böömiläiset sotivat toisiaan vastaan kolmikymmenvuotisessa sodassa. Tämä sota sodittiin pääosin nykyisen Saksan alueella, jossa katoliset, jotka aluksi olivat voitolla, alkoivat suunnitella taistelun siirtämistä muualle Itämeren suuntaan. Ensimmäiset suomalaiset osallistuivat sotaan heinäkuussa 1630 Porin ja Savon jalkaväkirykmenteistä, sekä muutamista ratsuväen komppanioista. Myöhemmin mukaan liittyi joukkoja mm. Pohjanmaalta.

Taistelu sujui aluksi hyvin ja sotajoukot siirtyivät Böömiin, kunnes Ferdinand II löi Frederick V:n Valkeavuoren taistelussa  8. marraskuuta 1620 päättäen hänen kaksi kuukautta kestäneen kuninkuutensa. Taistelu oli lyhyt, mutta ytimekäs. Böömin uskovapaus lopetettiin, 27 kapinajohtajaa teloitettiin, protestantit pakenivat maasta ja Tšekki jäi kolmeksisadaksi seuraavaksi vuodeksi Habsburgien valtaan. (Lähde täältä.) Taistelu oli yksi keisarillisten suurimpia voittoja, jonka jälkeen sota taukosi Böömissä ja siirtyi Pfalziin.

Aitoa ja autenttista taistelutunnelmaa - kuva täältä

Mutta nyt te kaikki, jotka olette Prahassa viikonloppuna 22. - 23. syyskuuta 2018, lähtekäähän katsomaan miltä Valkeavuoren taistelu näyttää:

Kumpanakin päivänä klo 12 alkaen Valkeavuorelle kokoontuu 1600-luvun ajan mukaisesti pukeutuneita  sotilaita, jousi- ja tykkimiehiä, sekä ratsastavia sotilaita kaikkialta Euroopasta, ja tarkoitus on rekonstruoida alkuperäinen tapahtuma yleisöä viihdyttäen. Toinen  taistelu käydään iltapävällä klo 15. Tapahtuma tarjoaa lisäksi musiikki- ja jonglööriesityksiä, koko perheen markkinatunnelmaa, ruokaa ja juomaa.

Alueelle on ilmainen sisäänpääsy . Tapahtuman kotisivut löydät tästä. 
Vaihtoehtoisesti Facebookin kotisivut tässä.
 
Tapahtumapaikka:


Bělohorská pláň u obory Hvězda (karttalinkki tässä)

Miten mennä:

Raitiovaunu 25:  jää pois päätepysäkillä Bílá Hora. Siitä on pieni kävelymatka Zličínská-katua pitkin itse puistoalueelle.

Raitiovaunu 22 ja 25 kulkevat kadulla Bělohorská - jää pois pysäkillä Bělohorská, tästäkin on pieni kävelymatka puistoalueelle.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig