Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

15. heinäkuuta 2010

"Tungos kuin Prahan sillalla"

Kaarlensilta, Charles Bridge, valmistumisvuosi 1407. Suunnitellut keisarin hoviarkkitehti Peter Parler. Alkuperäinen nimi Kivisilta.

Vanhojen veikkojen Bridge Band svengaa iloisen dixieland-jatsin tahtiin ristiinnaulitun kärsivän jeesuksen edessä. Paikka ei ole ehkä kaikkein onnistunein, mutta biisivalinta "When the saints go marching in" on. 
Silta on ollut kautta aikain tsekkiläisten kauppapaikka. Sillan väentungoksessa ei ole mitään uutta. Tsekkisananlasku sanookin: "Tungos kuin Prahan sillalla." 

Tavalliset tsekit välttelevätkin siltaa, turistit sen sijaan eivät. Neljänsadan vuoden ajan sillan valmistumisesta Kaarlensilta oli Prahan ainoa silta. Sillan perustukset ovat niin vankat, että sitä on voitu korjata aina sotien tuhojen ja tulvien jäljiltä.


Alun perin sillalla oli vain yksi patsas; puinen krusifiksi. Suurin osa katolisia pyhimyksiä esittävistä patsaista nousi sillalle 1700-luvun vaihteessa, vasta uskonpuhdistuksen aikana. Vielä 1900-luvun alussa hurskaiden ihmisten on sanottu nostaneen hattuaan 30 kertaa päästään -kerran jokaiselle pyhimykselle- sillan yli kulkiessaan.

Alkuperäisiä patsaita on vaihdettu jäljennöksiin, orginaaleja on viety saasteilta ja ilkivallalta turvaan Vysehradyn linnaan ja Výstaviste-näyttelyalueen Lapidáriumiin.



Jos sillalle saapuu aikaisin aamulla, vaikkapa kahdeksalta, yllättyy iloisesti: aamuauringossa kylpevä silta näyttää uskomattoman kauniilta - eikä tungoksesta ole tietoakaan. Vielä parempi jos jaksaa tulla sillalle auringonnousun aikaan kun patsaat ilmestyvät esiin aamu-usvasta.










Tekstiote: Antti Helin (2004) Viisi näkökulmaa Kaarlensiltaan, teoksessa Mondo-matkaopas Praha
Kuva: Kaarlensilta, Vanhasta kaupungista Vltava-joen yli Malá Stranan puolelle.
SHARE:

2 kommenttia

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig