HEL- PRG ... and other Czech stories

15. heinäkuuta 2010

Cerné Divadlo, Musta Teatteri


Musta teatteri (tsekiksi černé divadlo, englanniksi black image theatre, black light theatre, black light image theatre) on Kiinassa syntynyt taidemuoto. Musta teatteri saapui aikoinaan Eurooppaan, jossa se nykypäivänä kukoistaa erityisesti Tsekin pääkaupungissa Prahassa. 
 Kaupunki on tunnettu teatteristaan, joka yhdistää nykytanssin, musiikin, improvisaation, fantasian sekä pantomiimin. Teatteriesityksen ymmärtämiseen ei tarvitse kielitaitoa.
Mustan teatterin luonteenomaiset piirteet ovat mustien verhojen käyttö, pimennetty näyttämö sekä 'mustan valaistuksen' (UV-valon) ja fluorenssentoitujen pukujen yhdistelmä, jolla pyritään synnyttämään monimutkaisia visuaalisia illuusiota. (Lähde: Wikipedia.)


Suosittelen itse yhtä Mustaa teatteria eli Black Light Image Theatre -paikkaa osoitteessa Pariziska 4, lähellä Vanhan kaupungin toria. Hyvä tunnelma!
Ihana pieni näyttämö, ihmisiä mahtuu katsomoon jonkin verran. Katsomo nousee ylöspäin, mutta ajoissa kannattaa olla! Paikkoja ei ole numeroitu vaan sinne mennään istumaan saapumisjärjestyksessä. Parhaimmat paikat viedään siis hyvin ajoissa. Ilma katsomossa voi sinne mentäessä tuntua  hieman raskaalta, mutta esityksen alettua ilmastointi toimii erinomaisesti.


Black Light -teatterin perusjuju on, että mustaa taustaa vasten esiintyvät mustiin puetut näyttelijät voivat liikuttaa tavaroita niin, että ne näyttävät liikkuvan itsestään ilmassa. Peileillä ja valkokankaalle heijastettavalla kuvalla sekoitetaan katsojan todellisuuden tajua entisestään. Parhaillaan musta teatteri lumoaa erikoisuudellaan, pahimmillaan tylsistyttää vanhojen trikkien kierrättämisellä.


Kursiivit lähteet: ylin Wikipedia ja alin: Antti Helin (2004) Prahan musiikki, teatteri ja elokuvat, teoksessa Mondo matkaopas
Kuvat: Ylin: Black Light Teathre,Vanha kaupunki, Staré Mesto, eräs monista mustista teattereista
Alimmat kuvat: Black Light Image Theatre, osoitteessa Pariziska 4, Vanha kaupunki (esitys piti sisällään myös muuta teatteria kuin Black Light-teatteria)
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig