24. heinäkuuta 2010

Mies nimeltä Franz Kafka

 Franz Kafka (3.7.1883 - 3.6.1924) oli 1900-luvun merkittävimpiä saksankielisiä kirjailijoita. Hän syntyi juutalaiseen kauppiasperheeseen Prahassa. Kauppiasisä oli perheen voimakas patriarkka, jonka vaikutus näkyy Franz Kafkan kirjallisuudessakin: päähenkilöiden voimattomuus ja kykenemättömyys kapinaan on keskeinen teema Kafkan romaaneissa ja novelleissa.

Kafka menestyi opinnoissaan kiitettävästi ja saavutti lakitutkinnon, joka mahdollisti hyvät taloudelliset oltavat. Tulot mahdollistivat kirjailijan toimen harjoittamisen työn ohessa. Kafkan sosiaalinen elämä oli melko vilkasta ja hän piti yhteyksiä Euroopan kirjallisiin piireihin ja älymystöön.

Kafka kärsi tuberkuloosin ohella pitkäaikaisesta masennuksesta, lisäksi päiväkirjamerkinnät viittaavat anoreksiaan; syömishäiriöön. Ennen kuolemaansa tuberkuloosihoitolassa vuonna 1924 Kafka pyysi ystäväänsä Max Brodia tuhoamaan tuotantonsa. Brod ei kuitenkaan halunnut noudattaa ystävänsä pyyntöä ja niin Kafka alkoi kuolemansa jälkeen saavuttaa suosiota. Suuri osa Kafkan merkittävimmästä tuotannosta julkaistiin siis vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Kafkan teosten ilmapiiri on synkkä ja teemoina ovat useimmiten käsittämätön ahdistus, vaino ja irrallisuuden tuntu. Päähenkilöt ovat kyvyttömiä toimimaan haluamallaan tavalla.

Kafkamaisuus on siis kuviteltavissa kasvottomaksi byrokratiaksi tai yleiseksi hegeliläiseksi vieraantumiseksi nyky-yhteiskunnasta. Vieraantuminen aiheuttaa sekä valtiollisen koneiston että kansalaisyhteiskunnan näkymisen ylitsepääsemättömänä luonnonlakina, joka asettaa toiminnalle ylitsepääsemättömät reunaehdot kuten fysiikan laitkin. Kafkaa on luokiteltu modernistisen, surrealistisen ja eksistentialisten kirjallisuuden edustajaksi.

Kafkan teoksia mm. novellit: Muodonmuutos, Tuomio, Maalaislääkäri, Aviopari, Hiilihangolla ratsastaja, sekä romaanit: Oikeusjuttu, Linna, Mies joka katosi.


Lähde: Wikipedia


Kuvat:
ylin: Cafe Louvren (Nardoni 29, Nové Mesto) seinältä otettu kuva kahvilan kanta-asiakkaasta, Franz Kafkasta.
muut kuvat: Franz Kafkan hauta Prahan Juutalaisella hautausmaalla (Zidovské hrbitovy) Olsanyn hautausmaan kupeessa
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig